Nuffnang Ads

Wednesday, 5 December 2012

Korean Lesson 7 : Nombor

okay , kita ke segmen 123 pulak (; bangga tak dah sampai ke tahap ini ? nanti orang ngorat tanya nombor , korang bagi lah nombor dalam bahasa korea . hahaha tengok dorang sanggup tak cari maksud-maksud tu *baru sweet ye dak ? haha

okay , here you go (;

1 - il (hana)
2 - ee (tul)
3 - sam (set)
4 - sa (net)
5 - oh (tasot)
6 - yuk (yosot)
7 - ch'il (ilgop)
8 - p'al (yodolp)
9 - gu (ahop)
10 - ship (yol)
11 - ship-il (yol-hana)
12 - ship-ee (yol-tul)
13 - ship-sam (yol-sam)
14 - ship-sa (yol-net)
15 - ship-oh (yol-tasot)


*okay , untuk memudahkan korang , korang hafal je nombor dari 1-10 dan bagi nombor yang belas-belas tu ..korang cuma perlu tambah 'ship-' di hadapan nombor 1-9 shj okay.

contohnya (;
bagi nombor 16 ,
"ship + yuk(6) = ship-yuk (16)"

*formula ni hanya boleh di guna kan untuk nombor 11-19 shj .

sekarang ke part yang seterusnya , bagi nombor puluhan pula senang je . Macam 20-90 , 'ship-' di tambah di belakang nombor 1-9 berbeza dengan nombor belasan yang di tambah di hadapan.

contoh ,
"oh(5) + ship = oh-ship (50)" 

20 - ee-ship (sumul)
30 - sam-ship (sorun)
40 - sa-ship (mahun)

mu pahe dop ambe royak mende nih ? haha mu nak sene ingak mu makang kismih dengan kurma . kompem boleh ingak punye tapi dengan izin Allah lahh .. nehh (; *haha tengganu pulak ambe nih*

Korean Lesson 6 : Hari

Bismillah.
Assalammualaikum & annyeong ^^

Meng-update lagi cik dyba ye , hee ini lah yang terjadi apabila bosan melanda *serius bosan -_- duduk terperap dekat rumah nih* okay-okay kita teruskan dengan lesson kita iaitu Hari Dalam Bahasa Korea (;

Here we go bebeh ♡

Ahad : Il yo il  일요일 *dibaca 'iryo il'

Isnin : Wol yo il 월요일 *dibaca 'woryo il'

Selasa : Hwayo il 화요일   

Rabu : Su-yo il 수 요 일 

Khamis : Mogyo il 목요 일  

Jumaat : Gemyo il 금요 일     

Sabtu : Tho yo il 토 요 일

*nanti tulis hari kat buku sekolah tulis dalam korea lah pulak kan ? hahaha -muchlovedyba- 


Korean Lesson 5 : Korean Alphabet (hangul)

Bismillah.
Assalammualaikum & annyeong (;

Post kali ni dyba nak kongsi tentang huruf-huruf korea (hangul). Ramai yang cari link nak belajar korean alphabet ni kan . So dyba akan tolong korang dengan bagi website-website yang korang boleh terjah okay (;

So here we go bebeh (;

Sini ada link yang korang boleh serbu okay . Bahasa Korea ni senang sebenarnya , cuma dyba je takda masa nak belajar *student lagi kan (;
so korang hanya perlu klik sini dan sini . Itu yang paling senang dan tidak memeningkan kepala untuk belajar .*goodluck okeyh

*sini korang boleh tahu macam mana nak gabungkan huruf antara satu sama lain*

*pening ? alah mula-mula . biasalah :)

 Okay , sekarang korang nak tahu ubah keyboard korang jadi huruf hangul ? kita terjah sini . Hope membantu you guys . annyeong ! ^^



Korean Lesson 4 : Saranghaeyo Oppa

Bismillah.
Assalammualaikum & annyeonghaseyo :3

Sekarang ni , ada pulak member tanya ayat-ayat cinta dalam bahasa korea kat dyba . hahaha kelakar lah deme nih . nak mengayat aweks lah tu kan *untung lah -_- eh , please k jangan nak sweet-sweet depan mata aku . aku jealous okay  hahah terover pulak . okay-okay kita teruskan dengan lesson cintakorea kita pada hari ini k (; *chewah

I Love You : Nan neorul saranghae
Love you : Saranghaeyo
I Love You too : Nado , saranghae
Me too : Nado
I Miss You : Bogoshipeo / bogosipta

Still, even now : Ajikdo
Good : Chuayo
Love : Sarang
You are my sunshine : Naenun naye haetbit
You are my destiny : Naenun naye oonmyeong
You are cute : Naenun gwiyeoweo
Pretty : Yaepeda / yaeppo
Cool / Handsome : Mossitta
Star : Byeol
Peace : Pyeonghwa

Let's go : Gaja !
Come back : Dorawa
Don't go : Gajima
Shut up ! : Shikkeureoweo
Alone : Honja
I don't know : Mollayo
Idiot / Fool : Babo
Lie ! : Kojitmal

Always : Eonjena
Together : Hamkke
Thanks : Gomaweo
Thank you : Gamsahamnida
I'm sad : Nan seulpeoyo
I'm happy : Nan haengbokhae
I'm hungry : Baegopayo
I'm thirsty : Mogi mallayo
Sick : Appayo

* puas hati tak ? banyak tak banyak dyba bagi ^^ baik dop ? haha adalagi , tunggu je next entry okay bebehh (; -muchlovedyba-


Tuesday, 4 December 2012

Korean Lesson 3 : Kata Tanya

Bismillah.
Assalammualaikum , annyeong guys ^^

Hari ini , cikgu akan ajar kamu semua Kata-kata Tanya 4W1H *4Wife 1Husband* err mohon di jauhkan *ops underage lagi kite ye hahaha . okay kita teruskan dengan Kata Tanya Dalam Bahasa Korea kita pada hari ini ! *muahaha berangan jadi cikgu pulak cik dyba nih* okay okay , baca ni ye murid-murid.

Here we go (;

Why : wae ? 왜

How : Eoddeohke ?
 *ada juga orang yang menyebut 'ottoke' sebab sebutan dia lebih kurang sama je kut . Ikut suka lah , asalkan tahu bunyi dia :

When : Eonje ?

What : Mweo ? 뭐
* tapi dyba biasanya sebut 'bwo' macam dalam drama korea :3

Who : Noogoo ?  누 구

Where : Eodi ? 어디

* yang tulisan korea tu bukan copypaste k sayangs , dyba taip sendiri tau , that's why lah korang boleh tengok ada yang takda , ada yang ada tulisan korea dekat tepi tu. Penat sebenarnya nak menghafal huruf-huruf korea ni *dyba newbie dalam bab nih hihi* Okay itu akan di ajar dalam entry yang akan datang ok . In shaa Allah -muchlovedyba-


Korean Lesson 2 : Panggilan Nama

Dangsin/dongsin/neo : Awak
Jeo-neun/ jeo / Na : Saya

Geu : Dia (lelaki)
Geu nyeo : Dia (perempuan)

O-ma / Eomma : Ibu
A-pa / Aboeji : Ayah

Oppa/uppa : Abang (panggilan yang di panggil oleh adik perempuan / perempuan yang lebih muda)
Onni/ unni : Kakak (panggilan yang di panggil oleh adik perempuan/ perempuan yang lebih muda)
*perempuan adakalanya memanggil teman lelaki nya 'oppa'

Hyung/hyong : Abang (panggilan yg di panggil oleh adik lelaki / lelaki yang lebih muda)
Noona : Kakak (panggilan yang di panggil oleh adik lelaki / lelaki yang lebih muda)

Nam dongsaeng : panggilan untuk adik lelaki.
Yeo dongsaeng : panggilan untuk adik perempuan.
*dongsaeng juga boleh tetapi ia lebih umum.

Ajumma : Makcik (panggilan untuk wanita yang sudah berumah tangga)
Aggasi : panggilan untuk wanita yang belum berkahwin.
Ahjussi : Pakcik ( panggilan untuk lelaki , tidak kira sudah berkahwin atau belum)

Haraboeji : Atok
Halmoeni : Nenek

Chingu : Kawan
Songsaengnim : Guru / Cikgu
Hak saeng / hak saeng deul : Murid


Monday, 3 December 2012

Korean Lesson 1 - Percakapan Dasar

Bismillah.
Assalammualaikum & hye .

Wahwah ,  noon sudah . Tak sarapan lagi, mengupdate blog dulu *tak gosok gigi lagi nih* hahaha idak lah . kiddin je *baru nak gosok gigi* :p

Today, wa nak storymory tentang bahasa korea di sebabkan ramai yang tertanya-tanya kat facebook wa , mana wa tahu bahasa korea nih . Tengok movie lah senang kan hahaha . Aku takdalah fanatic dengan k-pop tu , tapi aku suka lagu , drama and movie dia . So bila ada minat terhadap benda-benda tu , terlahirlah minat untuk belajar bahasa korea (; tak salah guys .

Here we go bebeh (;

○Percakapan Dasar○

Ne / Ye : Ya

Anio : Tidak / Bukan

Yeaboseyo : Halo (biasanya di gunakan semasa didalam telefon)

Annyong-haseyo / annyong hasimnika : Apa khabar ?

Annyong-higyeseyo : Selamat tinggal ( tetamu mengucapkan kepada tuan rumah )

Annyong-higaseyo : Selamat jalan ( tuan rumah mengucapkan kepada tetamu )

Cal cayo / Annyeonghi jumuseyo : Selamat tidur

Eoseo oseyo : Selamat datang .

Gomapseumnida / Gamsahamnida : Terima kasih

Cheonmaneyo / cheonma : Sama-sama

Mianhamnida / mianhae : Saya minta maaf

Gwaenchanha / gwaenchansseumnida : Tidak mengapa (it's okay)

Sillyehamnida : Excuse me

*sorry terpaksa campur english dengan melayu* jika ada sebarang pertanyaan sila tanya di kotak 'comment' yang di sediakan (; -muchlovedyba-