Nuffnang Ads

Wednesday, 5 December 2012

Korean Lesson 7 : Nombor

okay , kita ke segmen 123 pulak (; bangga tak dah sampai ke tahap ini ? nanti orang ngorat tanya nombor , korang bagi lah nombor dalam bahasa korea . hahaha tengok dorang sanggup tak cari maksud-maksud tu *baru sweet ye dak ? haha

okay , here you go (;

1 - il (hana)
2 - ee (tul)
3 - sam (set)
4 - sa (net)
5 - oh (tasot)
6 - yuk (yosot)
7 - ch'il (ilgop)
8 - p'al (yodolp)
9 - gu (ahop)
10 - ship (yol)
11 - ship-il (yol-hana)
12 - ship-ee (yol-tul)
13 - ship-sam (yol-sam)
14 - ship-sa (yol-net)
15 - ship-oh (yol-tasot)


*okay , untuk memudahkan korang , korang hafal je nombor dari 1-10 dan bagi nombor yang belas-belas tu ..korang cuma perlu tambah 'ship-' di hadapan nombor 1-9 shj okay.

contohnya (;
bagi nombor 16 ,
"ship + yuk(6) = ship-yuk (16)"

*formula ni hanya boleh di guna kan untuk nombor 11-19 shj .

sekarang ke part yang seterusnya , bagi nombor puluhan pula senang je . Macam 20-90 , 'ship-' di tambah di belakang nombor 1-9 berbeza dengan nombor belasan yang di tambah di hadapan.

contoh ,
"oh(5) + ship = oh-ship (50)" 

20 - ee-ship (sumul)
30 - sam-ship (sorun)
40 - sa-ship (mahun)

mu pahe dop ambe royak mende nih ? haha mu nak sene ingak mu makang kismih dengan kurma . kompem boleh ingak punye tapi dengan izin Allah lahh .. nehh (; *haha tengganu pulak ambe nih*

2 comments:

  1. nice entri. saya belajar bahasa korea dengan tengok drama saja.. jom review kat sini http://www.facebook.com/RiviewDramaKoreaDanNovels?ref=hl

    ReplyDelete