Nuffnang Ads

Monday, 3 December 2012

Korean Lesson 1 - Percakapan Dasar

Bismillah.
Assalammualaikum & hye .

Wahwah ,  noon sudah . Tak sarapan lagi, mengupdate blog dulu *tak gosok gigi lagi nih* hahaha idak lah . kiddin je *baru nak gosok gigi* :p

Today, wa nak storymory tentang bahasa korea di sebabkan ramai yang tertanya-tanya kat facebook wa , mana wa tahu bahasa korea nih . Tengok movie lah senang kan hahaha . Aku takdalah fanatic dengan k-pop tu , tapi aku suka lagu , drama and movie dia . So bila ada minat terhadap benda-benda tu , terlahirlah minat untuk belajar bahasa korea (; tak salah guys .

Here we go bebeh (;

○Percakapan Dasar○

Ne / Ye : Ya

Anio : Tidak / Bukan

Yeaboseyo : Halo (biasanya di gunakan semasa didalam telefon)

Annyong-haseyo / annyong hasimnika : Apa khabar ?

Annyong-higyeseyo : Selamat tinggal ( tetamu mengucapkan kepada tuan rumah )

Annyong-higaseyo : Selamat jalan ( tuan rumah mengucapkan kepada tetamu )

Cal cayo / Annyeonghi jumuseyo : Selamat tidur

Eoseo oseyo : Selamat datang .

Gomapseumnida / Gamsahamnida : Terima kasih

Cheonmaneyo / cheonma : Sama-sama

Mianhamnida / mianhae : Saya minta maaf

Gwaenchanha / gwaenchansseumnida : Tidak mengapa (it's okay)

Sillyehamnida : Excuse me

*sorry terpaksa campur english dengan melayu* jika ada sebarang pertanyaan sila tanya di kotak 'comment' yang di sediakan (; -muchlovedyba-

No comments:

Post a Comment